DOBITË E BESIMIT NË KADER

DOBITË E BESIMIT NË KADER

0 585

Ka shumë dobi muslimani i cili beson në Kaderin e Allahut, në atë mënyrë siç besuan selefi,- Allahu qoftë i kënaqur me ta!

Disa prej dobive të besimit në Kaderin(Caktimin e Allahhut) janë:

1. Mbështetja tek Allahu,- xhele veala!, kur besimtari i merrë shkaqet gjatë kryerjes së një veprimi ai nuk i mbështetet vetes së tij, sepse muslimani e din se çdo gjë që ndodh është me caktimin e Allahut,- xhele veala!.

2. Muslimani nuk duhet të mashtrohet me veten e tij, kur të arrijë qëllimin e tij, sepse arritja e saj është mirësi që ia ka dhënë Allahu,- xhele veala! si shkak i shkaqeve dhe rezultateve të mira që Allahu,-xhele veala! ia ka lehtësuar,si dhe mospëlqimi i vetës së tij, gjë që e bën atë të harrojë falënderimin e Allahut,- xhele veala!, për atë mirësi.

3. Qetësia dhe kënaqësia shpirtërore për çdo gjë që atij i ndodh nga caktimi i Allahut,- xhele veala!.

Me këtë muslimani nuk zemërohet kur humb ndonjë gjë të dashur ose kur ai has në ndonjë vështirësi, sepse ai ka bindjen se çdo gjë ndodh me kaderin(caktimin) e Allahut,- xhele veala!, Të Cilit i takon sundimi i qiejve dhe i tokës, dhe se ajo patjetër do të ndodhte.

Mu për këtë, Allahu,- xhele veala!,- thotë:

مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ فِي الْأَرْ‌ضِ وَلَا فِي أَنفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِّن قَبْلِ أَن نَّبْرَ‌أَهَا ۚ إِنَّ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّـهِ يَسِيرٌ‌ ﴿٢٢﴾ لِّكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَىٰ مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَ‌حُوا بِمَا آتَاكُمْ ۗ وَاللَّـهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ‌ ﴿٢٣﴾ الَّذِينَ يَبْخَلُونَ وَيَأْمُرُ‌ونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ ۗ وَمَن يَتَوَلَّ فَإِنَّ اللَّـهَ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ

” S’ka mjerim (fatkeqësi) që e godet Tokën dhe juve, përveç asaj që ëshë shënur më parë në Libër, – kjo për Perëndinë, me të vërtetë, është lehtë! (22) Për të mos u dëshpëruar për atë që ju ka kaluar, por edhe për të mos u gëzuar së tepërmi për atë që Ai ju ka dhënë juve, Perëndia nuk i don lavdëruesit dhe vetmburrësit”. El Hadid, 22-23.

Ndërsa, ai salallahu alejhi ve selem!,- ka thënë:

” E çuditshme është puna(çështja) e muslimanit! E gjithë çështja e tij është pune e muslimanit! E gjithë çështja e tij është e hajrit dhe askush nuk e ka këtë privilegj, vetëm se muslimani.
Nëse muslimanit i ndodh ndonjë hajr(mirësi), ai e falënderon Allahun, dhe kjo është e mirë për të. Nëse i ndodh atij ndonjë fatkeqësi, ai bën sabër, dhe kjo është e mirë për të”.
(Transmeton Imam Muslimi).

Allahu është më i dituri!

Muhamed bin Salih El-Uthejmin, -Allahu e mëshiroftë!-.
Përktheu dhe përshtati nga arabishtja: Suad Shabani
Burimi: albislam.com

GJITHASHTU NË ALBISLAM